De parkinsonpandemie, een recept voor actie

De parkinsonpandemie, een recept voor actie

De ziekte van Parkinson wordt een pandemie. Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen met parkinson verdubbeld tot meer dan 6 miljoen wereldwijd, en de verwachting is een verdere verdubbeling tegen 2040. Daarmee is het de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Dit komt gedeeltelijk door de vergrijzing, maar parkinson lijkt ook een door de mens veroorzaakte ziekte te zijn, met een rol voor de industrialisering en giftige stoffen zoals landbouwbestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen.

Het is daarom tijd voor actie. In De parkinsonpandemie ontvouwen vier topdeskundigen Dorsey, Sherer, Okun en de Nederlandse hoogleraar Neurologie Bas Bloem een ambitieus plan om een van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd aan te pakken.

Dit boek is daarom belangrijk voor iedereen die door deze ziekte is of kan worden geraakt – patiënten, gezinnen, zorgverleners, politici en activisten.

 

 


Eet smakelijke tulp

Eet smakelijke tulp

De tulp was een delicatesse in de Romeinse keuken en boette in aan imago tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de tulp is terug, en hoe! Bij vooraanstaande restaurants heeft de tulp inmiddels een prominente plaats op de menukaart. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met de tulp als culinair fenomeen.


BRAVO

BRAVO

BRAVO (meer Bewegen, niet Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en Ontspanning) motiveert je iedere dag om fit en energiek te blijven. Het geeft per week tips en trucs om in beweging te blijven, je valkuilen te omzeilen en gezond te eten. Kortom om je het zelfvertrouwen te geven dat je nodig hebt om je gezonde leefstijl levenslang vol te houden. De tips en recepten zijn seizoensgebonden en je kunt bijhouden hoe goed je bezig bent. Je kunt geen complimenten genoeg krijgen, tenslotte!


Mentale kwetsbaarheid door parkinson

Mentale kwetsbaarheid door parkinson

Psycholoog Ad Nouws sprak de voorbije twintig jaar honderden mensen met de ziekte van Parkinson over hun ervaringen. Dat waren lange, diepgravende gesprekken, vaak ook met de partners. De weerslag van dit alles vind je in dit boek; het parkinsonverhaal is nu compleet. Voor iedereen een bron van inspiratie om zo goed mogelijk met de ziekte te leren omgaan.


Gezond door werken, een integrale benadering van verzuimmanagement

Gezond door werken, een integrale benadering van verzuimmanagement

Marcel Reijmerink beschrijft hoe je een integrale ketenaanpak van verzuimmanangement kunt realiseren. Hij doet dat met sprekende voorbeelden, waar hij succes en valkuilen op persoonlijke, openhartige en soms humoristische wijze beschrijft. Zijn driedimensionale benadering van ziekteverzuim is vernieuwend.


Acne vulgaris, zo gewoon is dat niet

Acne vulgaris, zo gewoon is dat niet

Wie achteloos roept dat acne ‘er nu eenmaal bij hoort op een bepaalde leeftijd’, begrijpt niet hoe groot het probleem voor iemand kan zijn. Ook de term ‘jeugdpuistjes’ wil je laten geloven dat er niks anders opzit dan lijdzaam afwachten tot het over is.
Maar waarom zou jij met pukkels blijven rondlopen omdat anderen vinden dat het bij je leeftijd hoort? Acne is namelijk goed te behandelen, ook de acne die op latere leeftijd voorkomt.


Samen Beslissen

Samen Beslissen

Samen beslissen in de spreekkamer, wat betekent dat precies? Hoe komen artsen en patiënten eigenlijk tot een besluit? Wat vinden zorgverzekeraars van Samen Beslissen? Hoe staan patiënten er eigenlijk in? Welke invloed hebben big data? Wat kan Samen Beslissen faciliteren en hoe zijn de ervaringen daarmee? De antwoorden in dit boek geven stof tot nadenken en de interviews met (ex)patiënten en zorgverleners brengen het onderwerp Samen Beslissen tot nadenken.


200 jaar ziekte van Parkinson

200 jaar ziekte van Parkinson

In 1817 gaf James Parkinson een briljante beschrijving van de ziekte die later zijn naam zou dragen. An essay on the Shaking Palsy is nu voor het eerst vertaald. Neuroloog Jorrit Hoff voorziet de tekst van commentaar en breidt de bevindingen uit met de stand van zaken rondom diagnostiek en behandeling van de ziekte van Parkinson.


Broze botten breken

Broze botten breken

‘Broze botten breken’ is een compacte, overzichtelijke gids voor iedereen die te maken heeft met osteoporose. Het boek gaat over de oorzaken van osteoporose en wat je kunt doen om te voorkomen dat je het krijgt. Wie last heeft van osteoporose vindt in ‘Broze botten breken’ vele tips om het leven zo aangenaam mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat de gevolgen van osteoporose niet de overhand krijgen in je leven.
Met infographics: een die uitlegt hoe het zit met osteoporose en osteopenie en een die helpt om de regie over je leven te behouden.
Met ervaringsverhalen.
Met vele tips en trucs om osteoporose te voorkomen en de klachten te verminderen.


Call You Right Back, Mum

Call You Right Back, Mum

In 2010 schreef Wanda Beemsterboer het hartverscheurende boek Mam, ik bel je zo terug. Daarin vertelt ze over het leven van haar sprankelende dochter Nadine, waaraan op 2 december 2006 een bruut einde werd gemaakt. Haar ex-vriend Gerold bracht haar op die zwarte dag met 36 messteken om het leven. Van Mam, ik bel je zo terug zijn inmiddels meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Dit boek, dat nooit geschreven had mogen worden, is er ook in het Engels. Het wordt gebruikt in herstelprogramma’s binnen gevangenissen om veroordeelden voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. En daarnaast is het een must read voor iedereen die door het onderwerp geraakt wordt en de Nederlandse taal niet machtig is.


Het prostaatkankerlogboek

Het prostaatkankerlogboek

Er is heel veel informatie over prostaatkanker beschikbaar. Het prostaatkankerlogboek is echter een heel bijzonder boek. Het is geschreven vanuit het patiëntenperspectief en levert op die manier een grote bijdrage aan het zelfmanagement van de patiënt. Wie de diagnose prostaatkanker krijgt, heeft behoefte aan antwoorden op heel veel vragen. Hoe is de ziekte ontstaan? Wat zijn mijn vooruitzichten en hoe groot is de kans op genezing? Welke behandelmogelijkheden zijn er? Hoeveel invloed hebben de ziekte en de behandeling ervan op mijn dagelijks leven? Wat betekent het bijvoorbeeld voor mijn werk en mijn relatie?
Het prostaatkankerlogboek neemt u mee langs de ingewikkelde route van diagnostiek en behandeling en laat zien welke moeilijke keuzes u moet maken. De leidraad daarvoor is de herziene Nederlandse ‘Richtlijn Prostaatcarcinoom’ die van toepassing is voor iedereen die bij de behandeling van prostaatkanker betrokken is.
Aan de hand van het bijgevoegde Tabellenboekje kan de patiënt zijn behandeltraject in kaart brengen en heeft hij zijn persoonlijk dossier altijd bij de hand in het overleg met de specialisten. Op die manier heeft hij altijd zelf de regie.


Ménière in balans

Ménière in balans

De eerste aanval van draaiduizeligheid is enorm schrikken. Je verliest namelijk alle controle over je lijf. Als eenmaal de diagnose ‘ziekte van Ménière’ is gesteld, krijg je te horen dat er niets aan te doen is. Je moet ermee leren leven. Hoe doe je dat?
De ziekte van Ménière kenmerkt zich door aanvallen van draaiduizeligheid, tinnitus (oorsuizen) en gehoorverlies. De combinatie van deze drie symptomen heeft grote invloed op het dagelijks functioneren.
In Ménière in balans komen alle aspecten van de ziekte aan bod en er worden adviezen en tips gegeven. Zowel de medische als de psychische kant wordt belicht. Ook krijg je tips hoe je je leven kunt aanpassen zodat je een nieuw evenwicht vindt.
Dat is mogelijk door in beweging te komen, je verantwoordelijkheid te nemen en de juiste keuzes te maken.
Leven met de ziekte van Ménière gaat niet vanzelf en daarom is één ding belangrijk: Kom in actie!

‘Ménière kan het dagelijks leven van patiënten en hun relaties ontwrichten. Met dit boek activeert  ervaringsdeskundige en coach Paula Hijne de lezers opdat zij zelf onderzoeken hoe een “goed” leven met en ondanks de ziekte van Ménière eruit kan zien.?Coaching wordt aangevuld met de laatste medische informatie over Ménière en aanverwante aandoeningen. Dit boek zal velen herkenning en steun bieden.’
Commissie Ménière Stichting Hoormij


Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Ad Nouws bundelde autobiografisch materiaal dat hij verzamelde in gesprekken met tientallen mensen die de ziekte van Parkinson in hun leven zagen opdoemen. In die zin is dit boek geschreven van ‘binnenuit’. Het boek ordent de terugkerende elementen in de verhalen van mensen met parkinson. Heel langzaam ontstaat een grondpatroon van veranderingen die de ziekte van Parkinson ‘vanbinnen’ teweegbrengt.


Mijn Leven Met... Wie?

Mijn Leven Met... Wie?

Handige gids voor mensen die anderen actief willen betrekken bij hun leven met dat van hun (pleeg)kind, broer, zus, vader, moeder, oom, tante, opa, oma of ander die aan hun zorg is toevertrouwd.


101 vragen over horen

101 vragen over horen

Heldere antwoorden op de meest gestelde vragen over het gehoor. Geluid horen vinden we heel normaal: het roepen van je kind, brekende golven in de branding, een vioolconcert, dwarrelende blaadjes tijdens een herfstwandeling. Maar heel veel mensen horen dat allemaal wat minder en worden onzeker. Komt het door mijn leeftijd, of door mijn werk, is er iets aan te doen? En dan komen nog veel meer vragen op: hoe werkt een oor eigenlijk? Waar kan ik het laten onderzoeken? Is het erfelijk? Hoe zit het met de vergoedingen? Welke hulpmiddelen zijn er zoal? In dit boek gaan we op al deze en nog veel meer vragen in: helder en met veel illustraties.


101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen

101 vragen over oorsuizen en andere hoorproblemen

Ongestoord horen lijkt de normaalste zaak van de wereld: genieten van muziek, praten met vrienden, een toespraak van de koningin, het huilen van je baby, allemaal vanzelfsprekend. Maar wanneer dit horen verstoord wordt door hinderlijke geluiden, af en toe wegvalt, pijnlijk is of door een tumor bedreigd wordt? Dan ga je snel op zoek naar oplossingen, behandelingen die je gehoor weer op orde kunnen brengen. In dit boek gaan we op alle veel voorkomende problemen in en proberen we mogelijke oplossingen aan te dragen. In heldere taal en kleurrijk geïllustreerd.


Tien ervaringen rijker

Tien ervaringen rijker

Tien mensen vertellen hoe het hen lukt om ondanks hun gehoorbeperking een normaal, plezierig en waardevol leven te leiden. Met de inspirerende ervaringsverhalen, de informatie en de tips kunnen lotgenoten hun voordeel doen. Voor anderen kan het lezen van deze ervaringen inzicht geven in wat het betekent om te leven met een gehoorbeperking,


Zo hoor ik

Zo hoor ik

Als een kind doof of slechthorend is, heeft dat grote impact op het gezin. Achter elk kind met gehoorverlies gaat een verhaal schuil. Over de oorzaak, de onzekerheid, de zorgen, het onbegrip, de begeleiding en de acceptatie. In Zo hoor ik vertellen ouders het verhaal van hun kind en geven professionals uitleg over de begeleiding en zorg die zij bieden. Experts geven bovendien hun visie op belangrijke vragen.


Zo praat ik

Zo praat ik

Dit boek geeft een kijkje in het leven van tien gezinnen met een jong kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hoe gaan zij om met de taalproblemen van het kind? Wie kunnen zij tegenkomen in het zorgtraject en voor welke keuzes komen zij te staan?

In dit boek vertellen ouders wat de taalstoornis van hun kind betekent in het dagelijks leven en over hun emoties daarbij. Ook professionals en wetenschappers op het gebied van TOS komen aan het woord. Hierdoor wordt inzicht gegeven in het traject van signalering, behandeling en onderwijs.


De geneeskracht van propolis

De geneeskracht van propolis

Propolis is een bijenproduct met een verrassende uitwerking op ontstekingen en infecties. Propolis is bovendien wondhelend en pijnstillend en het stimuleert het immuunsysteem. U leest alles over de achtergronden van propolis en het wetenschappelijk onderzoek dat ernaar gedaan is. De gebruiksadviezen bij de verschillende aandoeningen maken deze uitgave zowel voor voorschrijvers als gebruikers een praktische gids.


Mam, ik bel je zo terug

Mam, ik bel je zo terug

Nadine leeft zoals veel andere jonge meiden, dynamisch en bruisend. Op haar zeventiende krijgt ze vlinders in haar buik, ze wordt verliefd op Gerold. Hun relatie ontwikkelt zich, ze beleven mooie momenten samen. Maar er komen geleidelijk ook donkere wolken, de ideeën over wat een goede relatie is lopen steeds meer uiteen en na bijna drie jaar maakt Nadine het uit, zet er een dikke punt achter. Gerold accepteert dat niet en blijft contact zoeken. Ondanks dat Nadine steeds weer zegt dat niet te willen, weet hij haar toch nog één keer naar zijn huis te lokken. Dat blijkt een fatale afspraak, met talloze messteken maakt hij een eind aan haar leven. In dit boek vertelt Wanda, haar moeder, het levensverhaal van Nadine tot en met dat gruwelijke moment in december 2006. Dan volgen de reconstructie, de rechtszaak en de veroordeling.

November 2020 verscheen de 16e druk en hierin is de brief van de moordenaar opgenomen. Daarnaast de reactie van Wanda, Jacques en Jacqueline hoe zij na 10 jaar op de moord terug kijken.


Het geheim van opa Toetoet

Het geheim van opa Toetoet

Opa Toetoet vertelt aan kleinkind Roos hoe hij als jonge vader te horen krijgt dat hij Multiple Sclerose (MS) heeft. Toch geniet hij hartstochtelijk van het leven. Dat is het ‘geheim van Opa Toetoet’.  Dit schitterend geïllustreerde boek is om voor te lezen voor kinderen vanaf drie jaar en voor alle grote kinderen en volwassenen om zelf te lezen (en af en toe een traantje weg te pinken).


Opa Toetoet raakt de kluts kwijt

Opa Toetoet raakt de kluts kwijt

‘Roos komt het weekend logeren’, zegt oma. ‘Wie is Roos?’, vraagt opa? ‘Onze kleindochter, jouw lieveling!’ ‘Oh, natuurlijk’, zegt opa Toetoet zo gewoon mogelijk. ‘Wat heb ik toch, waarom weet ik het niet meer?’ In Opa Toetoet raakt de kluts kwijt wordt opa langzaam dement. We zien hoe oma en Roos hier eerst verdrietig om worden en opa boos. Later kunnen ze er steeds beter mee omgaan, maar het leven verandert wel ingrijpend.


Brainfood

Brainfood

Brainfood staat vol met recepten om je hersenen gezond te houden. Froukje Wattel (die vier jaar geleden een herseninfarct had) vond bij vrienden, collega’s en culinaire schrijvers recepten met  walnoten, avocado, olijfolie, zalm, havermout, frambozen, bosbessen en andere smakelijke ingrediënten. Ook ‘hersenprofessor’ Dick Swaab en psychiater René Kahn leverden een bijdrage, evenals NOS-anchorman Rob Trip en presentatrice Paula Udondek, beiden ambassadeur van de Hersenstichting.Het resultaat is een bijzonder kookboek met recepten om van te watertanden en boordevol tips hoe je gezonde vetten, meer vitaminen en minder zout binnen krijgt. Per verkocht exemplaar gaat € 1,- naar de Hersenstichting.


Eten met plezier

Eten met plezier

Kun je als nierpatiënt nog steeds van eten genieten? Absoluut en daar helpt dit kookboek bij. Het leert je omgaan met beperkingen en geeft richtlijnen die een dieet nu eenmaal met zich mee brengt. Het bevat veel informatie over voedingsstoffen die belangrijk zijn voor nierpatiënten. Dankzij de vele zoutarme gerechten is dit boek ook goed voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. De met zorg samengestelde recepten variëren van Hollandse pot tot gerechten over de grens. En natuurlijk zijn bij ieder gerecht de voedingswaarden en bereidingstijden aangegeven.


Eten wordt weer je vriend

Eten wordt weer je vriend

Als je een maagverkleining hebt ondergaan, ga je minder eten dan daarvoor. Je valt af en dat is heerlijk, want dat wilde je graag. Geniet ervan dat je maar een kleine portie nodig hebt, geniet van je gezondere leefstijl. Gezond en regelmatig eten is iets dat je moet leren. Dit boek helpt daarbij en zorgt ervoor dat eten weer je vriend wordt. Je zult je steeds beter voelen!


Gezond eten rond chemotherapie

Gezond eten rond chemotherapie

Dit unieke kookboek (enig in zijn soort en bekroond tot ‘meest innovatieve kookboek van het jaar’) is bijzonder bruikbaar voor mensen die door kanker te maken krijgen met chemotherapie of bestralingen. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden. Met meer dan 100 recepten die speciaal ontwikkeld zijn om de vaak overgevoelige tong te strelen en te stimuleren.


Koken met smaak

Koken met smaak

Als je de diagnose multiple sclerose (MS) krijgt, mag je alles blijven eten en drinken. Toch treden bij MS vaak symptomen op die effect hebben op je eetpatroon en op de bereiding van eten. Je bent vaker vermoeid of hebt bijvoorbeeld last van gevoelsstoornissen in je handen. Om toch lekker te blijven eten is het nodig je kookgedrag aan te passen en dit kookboek geeft je daarbij alle hulp. Zowel met heel veel lekkere recepten, als met praktische tips. Koken met smaak is ook verschenen in het Engels (Delicious meals made simple) en in het Duits (Kochen macht Spaß)


Kookboek voor alle mannen

Kookboek voor alle mannen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De diagnose wordt momenteel wereldwijd jaarlijks bij bijna 700.000 mannen gesteld.  Er is intussen bewezen dat het eten van het juiste voedsel en het vermijden van slechte producten de gezondheid van de prostaat kan verbeteren. In dit boek leest u in gewone taal de laatste onderzoeksresultaten en wordt er een duidelijk verband aangetoond tussen eetgewoonten en prostaatkanker. In een uitgebreide inleiding wordt ingegaan op de schaal en risico’s van prostaatkanker. Er wordt bekeken hoe het eten van bepaalde producten het ontstaan en de uitzaaiing van de ziekte kan voorkomen. Waarom is wat u eet zo belangrijk? Hoe werken stoffen in voeding? En wat kunt u het beste eten om de prostaat te helpen beschermen? Daarna volgen er ruim honderd heerlijke en voedingsrijke recepten verdeeld in hoofdstukken zoals Ontbijt, Soep, Vlees, Vis, Salade, Vegetarisch, Bijgerechten en Desserts. De recepten zijn eenvoudig te maken, de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de gerechten zijn geschikt voor de dagelijkse maaltijd of voor een etentje. En de gerechten zijn ook nog eens ontzettend lekker en gezond!


Kookdroom

Kookdroom

Kookdroom is speciaal voor mensen die behoefte hebben aan koken met een gestructureerde aanpak. Eileen Sanders legt alle recepten in dit kookboek stap voor stap uit, zodat ze gemakkelijk te bereiden zijn. Zo is koken leuk en raak je vanzelf geïnspireerd om maaltijden te maken die je normaal gesproken veel stress zouden bezorgen. De sprankelende illustraties in Kookdroom zijn van Sanne Douze en maken van elke kooksessie een feestje!


Lekker eten met parkinson

Lekker eten met parkinson

Je kiest je eigen lifestyle als het gaat om de inrichting van je huis, je kleding, je eetpatroon. Meestal, tenminste. Soms heb je niet zoveel te kiezen, bijvoorbeeld omdat er een
medische noodzaak is die je eetpatroon beïnvloed. Daar sluit dit boek op aan.
Lekker eten met parkinson is een lifestylekookboek boordevol gezonde en creatieve eetadviezen. Iedereen die van lekker eten houdt kan met de recepten uit de voeten, ook wie door ziekte last heeft van beperkingen. Met welk uitgangspunt je als thuiskok ook aan de slag gaat, in alle gevallen is genieten van een gezellige maaltijd in goed gezelschap het doel.

Laat je inspireren, neem pan en pollepel ter hand en ga aan de slag!


Smaakvol en gezond eten

Smaakvol en gezond eten

Ruim een half miljoen mensen hebben problemen met ruiken proeven, soms tijdelijk, vaak helaas blijvend. Joke Boon kent het probleem al van kinds af aan. Om toch van eten te genieten, ontwikkelt zij recepten waarbij alle zintuigen een rol spelen.: Proeven stimuleert zij door het gebruik van ingrediënten zoals de sechuan button, gember, peper, mosterd, munt en mierikswortel. Het voelen  en horen krijgen aandacht door gebruik te maken van  verschillende structuren binnen één gerecht. Door te spelen met kleur en presentatie (opmaak borden, servies, tafelaankleding) komt zien aan bod. Het resultaat is een inspirerend én zinnenprikkelend kookboek met ruim 120 verrassende recepten.


Zin in lekker eten

Zin in lekker eten

Hoe eet u gezond met diabetes? Daarover bestaan uiteenlopende adviezen. Dit kookboek is gebaseerd op actuele kennis uit betrouwbaar onderzoek, speciaal voor mensen met diabetes die zo gezond mogelijk willen blijven. Met de recepten uit dit boek zet u heerlijke gerechten op tafel waar iedereen – met of zonder diabetes – van geniet. Behalve vele recepten vindt u ook persoonlijke ervaringen en tips.
Met een woord vooraf en twee recepten van chef-kok Christopher Naylor van sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam.

Van elk verkocht exemplaar gaat 1 euro naar het Diabetes Fonds


ADHD: en nu?

ADHD: en nu?

Kranten en tijdschriften staan bol van verhalen over ADHD en ook op het schoolplein hoor je veel over drukke, snel afgeleide of agressieve kinderen. Alsof dat nog niet genoeg is, spuien veel ­‘ervaringsdeskundigen’ op internet hun mening over verkeerde ­behandelingen en het gevaar van medicijnen. Maar wanneer is een kind té druk? En moeten we het dan meteen ADHD noemen? Is het nu echt een modeziekte of kwam het vroeger ook vaak voor zonder dat de ouders of de leerkracht dit beseften? Komt het ook voor bij volwassenen of is ADHD een aandoening waar je ‘overheen groeit’? Dit boek legt uit dat ADHD een hersenstoornis is die vaak goed te behandelen is. Vroege behandeling kan veel problemen ­voor­komen. Juist daarom is het van groot belang de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Hoe dat in zijn werk gaat, en hoe je ­vervolgens kunt leren omgaan met ADHD komt tevens aan de orde.


Anticonceptie: wat past bij jou?

Anticonceptie: wat past bij jou?

Iedereen wil graag van seks genieten zonder meteen zwanger te worden. Om zelf te bepalen wanneer je wel of niet zwanger wilt worden, heb je anticonceptie nodig. Er bestaan tal van anticonceptiemiddelen. Welke methode het beste bij je past, hangt onder andere af van je leeftijd, levensstijl of werk. Ben je jong en heb je wisselende contacten, dan heb je een andere behoefte dan een vrouw met een vaste relatie en een kind, een kraamvrouw of een vrouw die bijna in de overgang is. En vlieg je veel over de wereld door allerlei tijdzones of werk je onregelmatig, dan heb je weer andere wensen. Al deze en andere vrouwen doen hun verhaal in Anticonceptie: wat past bij jou? Voor elke vrouw is er een ideale vorm van anticonceptie voorhanden. Alle moderne anticonceptiemethoden passeren de revue. Zo kun je je oriënteren op de verschillende mogelijkheden en ben je goed voorbereid als je er met je huisarts over gaat praten.


Te veel cholesterol, wat moet je ermee?

Te veel cholesterol, wat moet je ermee?

Over cholesterol is al sinds jaar en dag veel te doen. Er wordt van alles over geroepen. Cholesterol is slecht! O nee, cholesterol is juist heel goed! Het gekke is dat het allebei waar is. Alleen is het ene cholesterol het andere niet. De verschillen zijn groot en daar weten we tegenwoordig veel meer over dan pakweg vijftien jaar geleden. Al die kennis is verzameld in dit boek.
Cholesterol is een belangrijke stof in uw bloed. Als uw huisarts of specialist zich afvraagt wat uw risico op hart- en vaatziekten is, kijkt hij naar het ‘lipidenprofiel’ in uw bloed. Met dat lipidenprofiel en nog wat andere informatie over uw gezondheid en levensstijl, kan dit risico geschat worden. Zo weet u precies wat u te doen staat.


De hypofyse hapert: en nu?

De hypofyse hapert: en nu?

Dit boek is bestemd voor zowel mensen bij wie pas de diagnose hypofyseziekte is gesteld, als voor de chronische patiënt die al geruime tijd met een hypofyseziekte leeft. De nieuwe hypofysepatiënt zal vooral geïnteresseerd zijn in de hoofdstukken over de ligging, bouw en functie van de hypofyse, de regeling van ons hormonale systeem en natuurlijk in de informatie over zijn of haar specifieke hypofyseziekte. Ook de hoofdstukken over diagnostiek zal voor hen waardevol zijn. De chronische hypofysepatiënt vindt vooral nuttige informatie over de gevolgen op lange termijn van een hypofyseziekte, over de (on)mogelijkheden van hormoonvervangingstherapie en de kenmerken van de verschillende medicijnen die worden toegepast. Vrijwel alle aandoeningen van de hypofyse worden in dit boek besproken: zowel die bij volwassenen als die bij kinderen. Voor de ouders van deze kinderen kan dit boek dus ook uitstekende informatie bieden. NBD Biblion: ‘Deel uit de serie “Spreekuur thuis”. Deze serie geeft degelijke en actuele informatie […]. Er zijn zo’n 10.000 hypofysepatiënten in ons land, jaarlijks komen er 500 bij. Deze doelgroep vindt hier veel  relevante informatie.’


Diabetes en nu?

Diabetes en nu?

Diabetes, ook wel bekend als ‘suikerziekte’, is een van de meest voorkomende aandoeningen. Door de jaren heen is veel over de ziekte bekend geworden. Mensen met diabetes worden, anders dan vroeger, veel meer betrokken bij de behandeling van hun aandoening, waardoor zij in veel gevallen kunnen leven en eten als ieder ander. Dit is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de moderne hulpmiddelen waarmee het resultaat van de behandeling (zelfstandig) gemeten kan worden. Juist bij diabetes is het belangrijk dat alle betrokkenen zich zo goed mogelijk informeren. Dit boek kan daar een belangrijke hulp bij zijn.


Diagnose Psychiatrie

Diagnose Psychiatrie

De wetenschappelijke inzichten op het gebied van de psychiatrische diagnostiek ontwikkelen zich razendsnel. Diagnose Psychiatrie slaat een brug tussen die inzichten en de dagelijkse werkelijkheid van de patiënt die het spreekuur van zijn arts (huisarts, specialist of andere hulpverlener) bezoekt met klachten die al of niet passen bij een psychiatrische stoornis. Veel aandacht is er voor de gevolgen (de context) van de diagnose op alle niveaus. ‘Geïllustreerd’ met ruim 100 casus, die getuigen van kennis, ervaring en vooral veel werkplezier.


Doorgaan met depressie

Doorgaan met depressie

Iedereen is tegenwoordig depressief. Tenminste, zo lijkt het af en toe als je tv kijkt of de kranten leest. Volgens statistisch onderzoek worden in Nederland per jaar 275.000 mensen voor het eerst in hun leven depressief. En een veelvoud van dit aantal heeft het al eerder meegemaakt. Wat betekent dat voor ons? Moeten we allemaal pillen slikken? Zijn we echt allemaal zo depressief, en zo ja, wat moeten we daarmee? En wat kan de medische wetenschap eraan doen? Doorgaan met depressie maakt het zware onderwerp ‘depressie’ toegankelijk voor een breed publiek. Het boek behandelt de laatste stand van zaken. Feiten worden aangevuld met vragen(en antwoorden). En verder bevat het heel veel voorbeelden en verhalen van mensen die het zelf hebben meegemaakt.


Doorgaan met epilepsie

Doorgaan met epilepsie

Als u epilepsie hebt, zoekt u op veel vragen een antwoord. Dit boek kan u daarbij van dienst zijn. U leest over medische zaken zoals oorzaken van epilepsie, soorten epilepsie, onderzoek en behandeling. Daarnaast leest u over epilepsie in het dagelijks leven, op school en op het werk. De informatie in dit boek is aangevuld met praktijkvoorbeelden van mensen met epilepsie. Behalve voor mensen die zelf epilepsie hebben, is dit boek ook geschikt voor familie en vrienden die meer willen weten over epilepsie en de vele verschijningsvormen. Er staat bijvoorbeeld informatie in over eerste hulp bij aanvallen. Daarnaast is dit boek zeer bruikbaar voor hulpverleners en studenten in de gezondheidszorg, kortom voor iedereen die beroepsmatig met epilepsie te maken heeft.


Doorgaan met schizofrenie en andere psychoses

Doorgaan met schizofrenie en andere psychoses

Schizofrenie en andere psychoses komen vaker voor dan de meeste mensen denken: één op de honderd mensen heeft het. Schizofrenie is een hersenziekte. In dit boek geeft de auteur uitleg. Kort en bondig gaat hij in op de symptomen, wat er bekend is over de oorzaken, diagnose, behandeling en de vaak ingrijpende gevolgen voor het maatschappelijk functioneren van deze groep ziekten.Het boek is in de eerste plaats geschreven voor mensen die zelf een psychose meemaakten of schizofrenie hebben. Goede informatie kan deze mensen helpen hun eigen manier te vinden om met hun ziekte om te gaan. Ook is dit boek een informatiebron voor de omgeving, zoals familieleden en mensen die er in hun beroep mee te maken krijgen.


Een persoonlijkheidsstoornis en nu?

Een persoonlijkheidsstoornis en nu?

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis gedragen zich in de regel niet vreemd. Ze zijn niet in de war of erg somber, ze praten en handelen hetzelfde als de meeste mensen. Toch hebben ze een ernstig probleem, omdat hun aandoening hun hele persoon treft. Tegelijkertijd ervaren ze de aandoening vaak niet als een stoornis. Ze hebben meer het gevoel ‘zo ben ik nu eenmaal’. Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Waarom gaan mensen met deze aandoening niet zo snel naar de dokter? Welke vormen kennen we? En waarin verschilt iemand met narcistische kenmerken nu eigenlijk van iemand met theatrale eigenschappen? In dit boek leest u in heldere taal waarom iemand met een persoonlijkheidsstoornis ‘zo is’. U krijgt inzicht in de symptomen en u verneemt waarom het zo moeilijk is een diagnose te stellen. En mocht u denken dat deze aandoening niet te behandelen is, dan is voor u het hoofdstuk over behandeling wellicht een echte eyeopener. NBD Biblion: ‘Een geïllustreerd, zeer compleet en overzichtelijk boek in de serie “Spreekuur thuis” met een verklarende woordenlijst, adressen en bruikbare raad. Het boek is een geheel herziene en geactualiseerde editie van Waarom ben je zo?’


Een zieke nier en nu?

Een zieke nier en nu?

Een zieke nier en nu? geeft patiënten inzicht in de theorie van (de behandeling van) nierziekten. Aan de orde komen de werking van de nieren, wat er gebeurt als de nier niet goed werkt en welke onderzoeken er zijn om meer over de nier(ziekte) te weten te komen. Ook de behandelmogelijkheden komen aan bod. Aan het eind worden de verschillende aspecten van dialyse en niertransplantatie apart besproken. Dit boek is behalve voor patiënten ook bedoeld voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in de werking van hun lichaam en voor mensen die een nierpatiënt in hun omgeving hebben.


Eerste hulp bij oorsuizen

Eerste hulp bij oorsuizen

Oorsuizen (of ‘tinnitus’ wat  ‘gerinkel in het oor’ betekent) is het horen van geluiden zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is. Als er wel een externe bron is en iemand daar overgevoelig op reageert, noemen we dat hyperacusis. Het komt helaas veel voor: zo’n 10 tot 15 procent van de mensen heeft echt last van oorsuizen. Soms leidt dat tot ziekte met ernstige slaapproblemen, angst of zelfs depressies. De auteur beschrijft dit als het tinnitussyndroom, met desastreuze gevolgen in het dagelijks leven. Dit boek geeft antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is en door middel van veel praktische tips en ideeën wordt een handvat geboden om het oorsuizen te leren beheersen en in ernst terug te dringen.   Inmiddels al de vijfde druk!


Eierstokkanker en nu?

Eierstokkanker en nu?

Per jaar krijgen ongeveer 1200 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker of ovariumcarcinoom hebben. De meesten van hen zijn jonger dan zeventig jaar. De diagnose zet hun leven op zijn kop.
Na de diagnose belanden ze in een stortvloed van nadere onderzoeken en behandelingen. Eierstokkanker, en nu? beschrijft wat er allemaal op je pad komt en welke keuzemogelijkheden er zijn. Ook de verschillende behandelingen komen aan de orde, de bijwerkingen ervan, wat ze betekenen in je dagelijks leven en wat je eraan kunt doen. Al deze informatie helpt je het overzicht te bewaren en maakt dat je de regie houdt over je leven.


Endometriose de baas!

Endometriose de baas!

Endometriose is weliswaar niet levensbedreigend, maar kan wel slopend zijn. Het duurt bovendien vaak jaren voordat de diagnose wordt gesteld. In dit boek vertellen vrouwen in verschillende fases van hun leven hoe ingrijpend endometriose is. Je komt ook te weten hoe de aandoening ontstaat, waar je terechtkunt met je klachten en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

  • Met een overzichtelijke infographic
  • Met praktische informatie
  • Met handige tips en adressen

In samenwerking met de Endometriose Stichting


In de problemen met hart en vaten. En nu?

In de problemen met hart en vaten. En nu?

Als iemand wordt getroffen door een hart- of herseninfarct, slaat dat vaak in als een bom. Minder heftig, maar ook met grote gevolgen, is de mededeling dat iemand vanwege een verhoogd risico op hart- en vaatziekten de rest van zijn leven medicijnen moet gebruiken om bijvoorbeeld de bloeddruk of het cholesterolgehalte te verbeteren. In dit boek staat de vaatziekte waar het allemaal mee begint centraal: atherosclerose of, in de volksmond, ‘aderverkalking’. De hart- en vaatziekten die hiervan het directe gevolg zijn, worden uitvoerig  toegelicht. Ook aan de risicofactoren wordt veel aandacht besteed, vooral aan die waaraan we iets kunnen doen. Soms kan dat door een aangepaste levensstijl, een andere keer door het gebruik van medicijnen. Er doen veel fabels de ronde over hoge bloeddruk, hoog cholesterol, enzovoort. Een van de belangrijkste doelen van dit boek is om deze fabels van feiten te onderscheiden.


Leven met vitiligo

Leven met vitiligo

Vitiligo komt veel voor. De ziekte kenmerkt zich door witte pigmentloze vlekken en vooral bij mensen met een donker huidtype springen die erg in het oog. De zichtbare plekken maar ook de minder direct zichtbare plekken stellen het zelfvertrouwen flink op de proef. Dat geldt vooral voor kinderen. Behalve vitiligo zijn er ook minder bekende verschijningsvormen en aandoeningen die op vitiligo lijken, maar het niet zijn. In dit boek is alle kennis verzameld die er op dit moment is over vitiligo, de behandelmethoden en het effect ervan. Ook vertellen veel mensen over de last die ze ervaren van hun aandoening en wat ze doen om de kwaliteit van hun leven zo goed mogelijk te laten zijn.


Manisch depressief en nu?

Manisch depressief en nu?

De meeste mensen hebben weleens een slechte bui of zijn af en toe wat overdreven vrolijk en actief. Schommelingen in de ­stemming zijn de normaalste zaak van de wereld; het dagelijks leven kent nu eenmaal zijn ‘ups’ en ‘downs’. Mensen die manisch-depressief zijn, hebben last van stemmings­schomme­lingen die op geen enkele manier te verklaren zijn uit de realiteit. Ze beleven de dagelijkse werkelijkheid als veel te somber – de depressieve fase – of juist als veel te mooi – de manische fase. In Nederland lijden zeker 200.000 mensen aan een manisch-depressieve stoornis. In dit boek wordt beschreven wat er precies wordt verstaan onder een manisch-depressieve stoornis, wat de verschijnselen zijn, de behandel­mogelijkheden en de gevolgen voor de patiënt en zijn ­omgeving.


Mannen van een zekere leeftijd

Mannen van een zekere leeftijd

Nederland vergrijst en dus zijn er steeds meer ouderen met lichamelijke klachten. Oudere mannen hebben bijvoorbeeld vaak te kampen met plas- of erectieproblemen, regelmatig zelfs met allebei. En die klachten zijn hinderlijk, ze beïnvloeden de kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat deze kwalen prima te behandelen zijn door de huisarts. Mannen tobben echter veel te lang door, sommigen denken dat ze de problemen zelf kunnen verhelpen. Dit boek verschaft helderheid over het ontstaan van plas- en erectieproblemen bij mannen van een zekere leeftijd, over het verband ertussen en de remedies ertegen.


Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Schildklierafwijkingen komen vaak voor, in Nederland lijden er ­waarschijnlijk meer dan een half miljoen mensen aan. Hoewel leeftijd bij sommige schildklieraandoeningen wel een rol speelt, komen schildklierafwijkingen op alle leeftijden voor, bij vrouwen viermaal zo vaak als bij mannen. Omdat schildklierafwijkingen in ­verschillende vormen voorkomen, bestaat er ook een grote ver­scheidenheid aan klachten, die bovendien niet altijd gemakkelijk worden herkend. Sommige van deze klachten zijn algemeen van aard en kunnen verward worden met andere aandoeningen, die zelfs ­psychisch van aard kunnen zijn. Dankzij de verbeterde laboratoriumdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek is de kennis over de schildklier in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Wat de werking en de functie van de schildklier zijn, wordt helder uiteengezet. Daarnaast komen diagnostiek, aandoeningen en therapie uitgebreid aan de orde.


Ook dementie doet pijn

Ook dementie doet pijn

In het digitale tijdperk verlangt het leven van alledag goed functionerende hersenen. Als hersenfuncties falen, heeft dat meteen gevolgen. Dat falen doet pijn. Maar waarom falen hersenfuncties? Wanneer is er sprake van ‘gewone veroudering’ en wanneer van ‘milde geheugenstoornissen’ of zelfs dementie? Paul Dautzenberg ontvangt al ruim twintig jaar patiënten met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer. Deze praktijkervaring gebruikt hij in dit boek om uit te leggen wat dementie is. Hij geeft eindeloos veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt en het lijden toeneemt. Dat maakt Ook dementie doet pijn samen met de tientallen ervaringsverhalen een gids voor gezonde ouderen met geheugenklachten en voor de mantelzorgers van dementerenden.


Parkinson en nu?

Parkinson en nu?

Er valt heel veel te vertellen over de ziekte van Parkinson, zijn verschijningsvormen en de invloed die de ziekte heeft op het leven van alle betrokkenen. Zowel de patiënt als zijn omgeving vindt in Parkinson en nu? een schat aan betrouwbare informatie geschreven in begrijpelijke taal. Behalve over het ontstaan van de ziekte en het verloop ervan, vertelt het boek de verhalen van velen die kampen met ‘Parkinson’. Daardoor bevat het boek vele praktische tips die leven met de ziekte van Parkinson makkelijker maken.


Stel, je hebt een verzakking

Stel, je hebt een verzakking

Een prolaps staat beter bekend als een verzakking en veel vrouwen
ondervinden er hinder van.
Als je een verzakking hebt, merk je dat in eerste instantie doordat je
ongewild urine verliest, bijvoorbeeld als je hoest of niest. De klachten
kunnen ook verergeren, maar het goede nieuws is dat een vaginale
verzakking goed te behandelen is.
Prof. dr. Jan-Paul Roovers heeft al vele vrouwen met verzakkingsklachten
geholpen. Hij beschrijft heel toegankelijk hoe de klachten
ontstaan en wat eraan te doen is. De ervaringsverhalen van de
vrouwen illustreren de last die je ervan kunt ondervinden. Als je
klachten hebt, herken je jezelf daar vast in en kun je actie ondernemen.


Te weinig groeihormoon en nu?

Te weinig groeihormoon en nu?

In dit boekje vind u informatie over de productie van groeihormoon in de hypofyse, waardoor die productie stagneert en hoe dat wordt vastgesteld. U leest bovendien wat eraan te doen is, zodat uw klachten verminderen en wat u van de behandeling mag verwachten.


Van mijn plasproblemen af, eindelijk!

Van mijn plasproblemen af, eindelijk!

Veel mannen hebben te maken met plasproblemen (LUTS) naarmate ze ouder worden, regelmatig gecombineerd met erectieproblemen. Dat heeft vaak te maken met een vergrote prostaat (BPH), maar niet altijd. Het goede nieuws is dat er oplossingen voor zijn. * Met een infographic die uitlegt hoe het zit * Met infoboxen over de klachten, de oorzaken en de behandeling * Met verhalen van mannen die de problemen achter zich lieten * Met vele tips en trucs waarmee de klachten verminderen Van mijn plasprobleem af, eindelijk! is een compacte, overzichtelijke gids voor mannen die last hebben van plas- en/of erectieproblemen.


Alles over borstkanker

Alles over borstkanker

Dit boek verscheen voor het eerst in 2007 en is intussen uitgegroeid tot de bijbel over borstkankerbehandeling. Deze zevende druk is compleet herzien door een team van 29 borstkankerspecialisten. Jaarlijks worden ruim 17.000 vrouwen en circa 150 mannen met de diagnose  borstkanker geconfronteerd. Het boek is geschreven door specialisten die iedere dag met borstkanker bezig zijn, geschreven voor vrouwen met borstkanker of een verhoogd risico daarop, voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie die hun kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuzes. Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het boek de (soms harde) waarheid over borstkanker, een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt. De auteurs van Alles over borstkanker hebben maar één doel: informatie op juiste manier overbrengen die nodig is voor jou. Ze koesteren bovendien de wens dat
borstkanker steeds beter te behandelen is, zodat steeds minder patiënten eraan hoeven te overlijden.

De auteurs hebben zelf borstkanker gehad, dat maakt ze uniek!