Anny Bauder

Anny Bauder

had van jongs af aan te kampen met overgewicht. In 2010 onderging ze een maagverkleining. Ze woog toen 160 kilo. Haar leven is sindsdien rigoureus veranderd. Ze schreef samen met Joop Nefkens een kookboek speciaal voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan.

Auteur van:

 • Eten wordt weer je vriend

Wanda Beemsterboer

Wanda Beemsterboer

(1955) groeit als enig kind op in Haarlem. Na de middelbare school gaat ze in de reiswereld werken en op Gran Canaria ontmoet ze haar grote liefde Jacques. Ze krijgen twee dochters, Jacqueline en Nadine. Wanda werkte ruim twintig jaar bij HDC Media in Alkmaar en besteedt nu al haar tijd aan de Nadine Foundation, in de hoop meer levensdrama’s als de moord op haar dochter Nadine te voorkomen.

Auteur van:

 • Mam, ik bel je zo terug

Website Wanda Beemsterboer


Prof. dr. Peter Paul van Benthem

Prof. dr. Peter Paul van Benthem

Peter Paul van Benthem is KNO-arts, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar ziet en behandelt hij veel patiënten met de ziekte van Ménière. Daarnaast doet hij klinisch wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek bij duizeligheid en behandeling van duizelige patiënten (o.a. de ziekte van Ménière). Ook verzorgt hij na- en bijscholing over duizeligheid aan KNO-artsen, neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten en laboranten. Van Benthem is in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht gepromoveerd op experimenteel onderzoek naar de ontstaanswijze van de ziekte van Ménière.

Auteur van:

 • Ménière in balans

Bianca De Bie

Bianca De Bie

Bianca de Bie is voorzitter van de Endometriose Stichting. Ze zet zich bovendien als projectleider van ‘VEEL betere kwaliteit van zorg’ samen met andere patiëntenorganisaties in om de verbeterpunten in kaart te brengen van de zorg van onder andere vrouwen met endometriose.

Auteur van:

 • Endometriose de baas!

Dr. Bert-Jan de Boer

Dr. Bert-Jan de Boer

(1952) werkt als huisarts in Maarssen en is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij doet vanuit het Juliuscentrum voor Gezondheidswetenschappen en eerstelijnsgeneeskunde onderzoek naar erectiestoornissen in de huisartspraktijk.

Auteur van:

 • Mannen van een zekere leeftijd
 • 'Van mijn plasproblemen af, eindelijk!'

Joke Boon

Joke Boon

(1961) kan sinds haar vierde niet meer ruiken en heeft daardoor nauwelijks een smaakvermogen ontwikkeld. Toch eet ze met veel genoegen. Ze heeft een manier van koken ontwikkeld die bij iedereen een grotere smaaksensatie teweeg brengt, onder andere door ingrediënten zoals de spectaculaire sechuan button te gebruiken. Joke is autodidact, heeft zich het koken helemaal zelfstandig eigengemaakt en ze is dagelijks op zoek naar nieuwe, verrassende recepten.

Joke is ook hoofdredacteur van MS-Life, het digitale lifestyle magazine voor MS-patiënten en ze schreef patiëntenverhalen in Anticonceptie: wat past bij jou? en in Een zieke nier en nu?

Auteur van:

 • Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen
 • Het mysterie van de reuk

Website Joke Boon


Gerrit Jan Bos

Gerrit Jan Bos

was chef-kok in diverse restaurants, waaronder Hemelse Modder in Amsterdam en had ook zijn eigen restaurants, zoals VandeMarkt en Valentijn. Tegenwoordig geeft hij met zijn bedrijf Bos Catering en Adviezen onder andere keukentrainingen on the job.

Auteur van:

 • Lekker eten met parkinson

Dr. Wiebe Braam

Dr. Wiebe Braam

Tot 1995 was hij werkzaam als huisarts. In deze periode was hij een van de bekende Libelle-dokters en schreef hij 25 boeken over diverse medische onderwerpen. In 1978 verschenen de eerste in de serie ‘100 vragen over…’(de ‘Libelle Samen reeks’) via uitgeverij Spectrum. Tussen 1987 en 1989 verschenen ook enkele boeken bij La Rivière en Voorhoeve (zoals een boek over zijn onderzoek naar de beleving van een miskraam). In 1989 stapte hij over naar Inmerc (‘Spreekuur Thuis’).

In 1995 specialiseerde hij zich in de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking (= AVG). Toen is hij zich  gaan bezighouden met voorlichting over verschillende syndromen en over miskramen. In 2010 promoveerde hij op een onderzoek naar het verband tussen melatonine en slaap. Hij publiceert in wetenschappelijke tijdschriften  en doet onderzoek naar onder meer de oorzaak van autisme. Het resultaat van zijn voorlichtingsactiviteit is op http://home.planet.nl/~braam/syndmenu.html en http://home.planet.nl/~braam/miskraam.html terug te vinden.

Auteur van:

 • De geneeskracht van propolis
 • Ik ben het steeds meer kwijt
 • Broze botten

Website Dr. Wiebe Braam


Dr. Tjasse Bruintjes

Dr. Tjasse Bruintjes

Tjasse Bruintjes is KNO-arts, verbonden aan het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Daar ziet en behandelt hij veel patiënten met de ziekte van Ménière. Daarnaast doet hij klinisch wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek bij duizeligheid en behandeling van duizelige patiënten (o.a. de ziekte van Ménière). Ook verzorgt hij na- en bijscholing over duizeligheid aan KNO-artsen, neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten en laboranten. Bruintjes was voorzitter van de commissie die onlangs de Richtlijn ‘Duizeligheid bij Ouderen’ heeft opgesteld.

Auteur van:

 • Ménière in balans

Paul Dautzenberg

Paul Dautzenberg

(Tegelen, 1958) is klinisch geriater in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, hoofdonderzoeker bij tientallen onderzoeken naar medicamenteuze behandeling van dementie en voorzitter van de multidisciplinaire richtlijn delier.

Auteur van:

 • Ik ben het steeds meer kwijt
 • Ook dementie doet pijn

Heleen Dicke

Heleen Dicke

werkt als diëtist in het Radboudumc te Nijmegen. Zij werkt daar onder andere op de afdeling Neurologie, waar zij betrokken is bij de begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson. Tevens is zij expert diëtetiek bij ParkinsonNet.

Auteur van:

 • Lekker eten met parkinson

Auteur van:


Martje Drent

Martje Drent

verpleegkundig consulent bewegingsstoornissen aan het UMC en voorzitter van het Regionaal verpleegkundig netwerk Groningen, Friesland en Drenthe.

Auteur van:

 • Parkinson en nu?

Dr. Jan Willem Elte

Dr. Jan Willem Elte

(1946) is internist-endocrinoloog en was tot voor kort werkzaam in het Sint-Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zijn interessegebieden zijn diabetes, de schildklier en (ernstige) obesitas. Hij treedt regelmatig op als spreker bij scholingsbijeenkomsten voor zowel patiënten als artsen. Verder is hij bestuurlijk actief binnen de NIV en de Europese Internisten Federatie.

Auteur van:

 • Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?
 • Diabetes en nu?

Paula Hijne

Paula Hijne

Na de diagnose ziekte van Ménière in 2006, heeft Paula Hijne een loopbaanswitch gemaakt. Vóór de Ménière was zij leerkracht basisonderwijs, tekstschrijver, acteur en regisseur.
Nu is zij professioneel luisteraar, coach/counselor, re-integratiebegeleider, patiëntcoach en manager. Zij heeft een eigen bedrijf in Zeewolde. Zij is expert in het begeleiden van mensen die met hun ziekte, handicap en/of gehoorbeperking beter willen functioneren.
Cliënten voelen zich door haar gehoord en gezien, komen in beweging en maken andere keuzes op weg naar een nieuw evenwicht in hun leven.

Auteur van:

 • Ménière in balans

Website Paula Hijne


Dr. Rocco Hoekstra

Dr. Rocco Hoekstra

is psychiater in het Delta Psychiatrisch Centrum in Rotterdam. Hij is hoofd van de grote polikliniek voor bipolaire stoornissen. Hij is plaatsvervangend A-opleider en doet onderzoek naar de manisch-depressieve stoornis en de toepassing van eHealth in de psychiatrie.  In 2007 verscheen van zijn hand een proefschrift over een onderzoek naar de biologische oorzaken van stemmingsstoornissen.

 

Auteur van:

 • Manisch depressief en nu?

Website Dr. Rocco Hoekstra


Jorrit Hoff

Jorrit Hoff

(1969) werkt als neuroloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht met als aandachtsgebied de ziekte van Parkinson. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden en werd opgeleid tot neuroloog in het LUMC. Voorafgaand aan en tijdens de opleiding onderzocht hij de mogelijkheden om met versnellingsmeters de ernst van verschijnselen van de ziekte van Parkinson te meten, wat resulteerde in zijn proefschrift ‘Ambulatory accelerometry in Parkinson’s disease’.
De laatste jaren richt Jorrit zijn aandacht vooral op patiëntenzorg, op de organisatie van de zorg en zorgverbetering voor mensen met de ziekte van Parkinson. Hij is voorzitter van de landelijke kwaliteitsregistratie ParkinsonInzicht en lid van de adviesraad van de ParkinsonVereniging. Hij ontving de MantelzorgAward 2016.

Auteur van:

 • 200 jaar ziekte van Parkinson

Gerrie Hondius

Gerrie Hondius

(1977) is striptekenaar, cartoonist, illustrator en romanschrijver.

 

Auteur van:

 • Het geheim van opa Toetoet
 • Opa Toetoet raakt de kluts kwijt

Website Gerrie Hondius


Trijntje Kok

Trijntje Kok

werkt in het Universitair Medisch Centrum in Groningen als diëtist. Zij begeleidt nierpatiënten op de poli en op de dialyseafdeling en patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan. Ze gebruikt haar jarenlange ervaring om patiënten te adviseren en te begeleiden en stelt altijd voorop ‘wat er wel kan’. Koken is haar hobby en het minderen van zout is een speerpunt. Deze twee dingen komen samen door te koken met verse producten, kruiden en specerijen, wat leidt tot verrassende smaken. Deze kennis wil ze graag delen met haar patiënten.

Auteur van:

 • Eten met plezier

Prof. dr. Teus van Laar

Prof. dr. Teus van Laar

is neuroloog en hoogleraar aan het UMC in Groningen. Hij is ook initiatiefnemer van het Parkinson Platform Noord-Nederland. Daarin werken parkinsonverpleegkundigen en paramedici samen rondom patiënten met de ziekte van Parkinson.

Auteur van:

 • Parkinson en nu?

Rachel van Leeuwaarde

Rachel van Leeuwaarde

is internist in opleiding met endocrinologie als aandachtsgebied. Zij doet promotieonderzoek naar het MEN1-onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Auteur van:

 • Te weinig groeihormoon: en nu?

José van Mil

José van Mil

is opgegroeid tussen de potten en pannen in het restaurant van haar vader en volgde een opleiding aan de Cordon Bleu Cookery School in Londen. Momenteel werkt ze als culinair adviseur-schrijfster en voedingsstylist voor een aantal bekende voedselproducenten. Ze is medeauteur van het bekende basiskookboek Kookook en heeft onder andere geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Tijdens de bestraling en chemokuren van haar echtgenoot ontwikkelde zij de methode – gebaseerd op gerechtstructuren en temperaturen – voor dit boek, plus de bijbehorende ruim 100 gerechten.

Auteur van:

 • Gezond eten rond chemotherapie

Marc Nahuys

Marc Nahuys

Marc Nahuys is dermatoloog en werkt bij huidziekenhuis Dermicis. Acne heeft zijn speciale aandacht omdat hij vindt dat deze aandoening en de gevolgen ervan voor de patiënten zwaar worden onderschat.

Auteur van:

 • Acne vulgaris, zo gewoon is dat niet

Dr. Annemiek Nap

Dr. Annemiek Nap

is gynaecoloog en heeft zich gespecialiseerd in endometriose en vruchtbaarheid. Ze werkt in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. ‘Het is een uitdaging om vrouwen met endometriose te begeleiden bij de behandeling van hun klachten en bij hun eventuele kinderwens. Ik werk graag mee aan de verbetering van de kwaliteit van hun leven.’

Auteur van:

 • Endometriose de baas!

Joop Nefkens

Joop Nefkens

Joop Nefkens is cateringkok en schreef samen met Anny Bauder  een kookboek speciaal voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. Joop weet waar hij het over heeft, want hij kreeg zelf een maagsleeve en viel daarna 80 kilo af.

Auteur van:

 • Eten wordt weer je vriend

Ad Nouws

Ad Nouws

(1951) studeerde psychologie in Nijmegen en was medeoprichter van de Winklerkliniek in Wolfheze, centrum voor neuropsychiatrie. Daar behandelt hij bijna uitsluitend mensen met de ziekte van Parkinson.

Ad Nouws geeft regelmatig voordrachten en hij verzorgt onderwijs. Hij heeft veel gepubliceerd en maakte documentaires op het gebied van geheugen, geheugentraining, dementie, de ziekte van Parkinson en de aard en noodzaak van therapie aan mensen met hersenziekten.

Auteur van:

 • Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Website Ad Nouws


Prof. dr. Robin Peeters

Prof. dr. Robin Peeters

is internist-endocrinoloog en hoofd van het Erasmus MC Academisch Centrum voor Schildklierziekten. Hij was betrokken bij het tot stand komen van internationale richtlijnen voor de behandeling van subklinische hypothyreoïdie, hypothyreoïdie en schildklieraandoeningen tijdens de zwangerschap. Hij ontving diverse internationale prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Harrington-de Visscher-prijs in 2013 en de Van Meter Award in 2016.

Auteur van:

 • Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Prof. Margaret Rayman

Prof. Margaret Rayman

is hoogleraar voedingsgeneeskunde aan de universiteit van Surrey en leidt het hoog aangeschreven MSc Programme in Nutritional Medicine. Haar onderzoek richt zich op het belang van seleen voor de menselijke gezondheid, vooral met betrekking tot prostaatkanker. Ze heeft wereldwijd gepubliceerd, onder andere in Cancer Research over het verband tussen het risico op prostaatkanker en seleeneiwit-genotype.

Auteur van:

 • Het kookboek voor alle mannen

Rob Rodrigues Pereira

Rob Rodrigues Pereira

kinderarts sociale pediatrie, werkte ruim twintig jaar in het Maasstadziekenhuis (ex-Clara en ex-MCRZ) in Rotterdam, de laatste twintig jaar intensief op het gebied van ADHD en aanverwante aandoeningen. Hij werkte bijna dertig jaar in de Jeugd GGZ. Ook werkte hij jaren op de (jeugd)polikliniek van Bouman GGZ Verslavingszorg. Momenteel is hij voorzitter van het gecombineerde ADHD Netwerk, is bij TNO/Leiden nog altijd coördinator van het NSCK en werkt sinds mei 2012 bij de Bley Praktijken in Rotterdam.

Auteur van:

 • ADHD: en nu?

Eileen Sanders

Eileen Sanders

(1991) wilde graag een kookboek maken voor mensen met een informatieverwerkingsstoornis. Ze kreeg op haar twaalfde de diagnose ‘syndroom van Asperger’. Ze begrijpt als geen ander hoe groot de behoefte is aan een gestructureerd kookboek. Met de illustraties van Sanne Douze is Kookdroom helemaal af.

Auteur van:

 • Kookdroom

Prof. dr. Eric Sijbrands

Prof. dr. Eric Sijbrands

is hoogleraar Interne geneeskunde bij het Rotterdamse Erasmus MC. Hij is hoofd van de divisie Farmacologie, vasculaire en metabole aandoeningen en hoofd van de Erasmus cardiovasculair-genetische afdeling.
Op dit moment begeleidt hij een onderzoeksgroep die zich onder andere bezighoudt met hyperlipidemie.

Auteur van:

 • Te veel cholesterol, wat moet je ermee?

Dr. Harm Sleeboom

Dr. Harm Sleeboom

was tot voor kort als internist verbonden aan het HagaZiekenhuis in Den Haag. Hij is vicevoorzitter van de Stichting Interdisciplinaire Werkgroep Osteoporose (IWO)

Auteur van:

 • 'Broze botten breken'

Astrid Slettenaar

Astrid Slettenaar

(1974) is verpleegkundig specialist MS in het Medisch Spectrum Twente. Al sinds 1996 is zij in het neurologisch veld werkzaam. Zij geeft les op de opleiding voor MS-verpleegkundigen. Ze is voorzitter van de Stichting Verpleegkundig Specialisten MS en bestuurslid van de MS-jongeren Twente.

Auteur van:

 • Koken met smaak
 • Delicious meals made simple
 • Kochen macht Spaß

Prof. dr. Yvo Smulders

Prof. dr. Yvo Smulders

is internist in het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in hart- en vaatziekten en besteedt een groot deel van zijn tijd aan het voorspellen en voorkómen hiervan. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de opleiding van jonge internisten die zich eveneens wilden specialiseren op dit gebied. Tevens heeft hij meegewerkt aan de huisartsen- en specialistenrichtlijn voor de preventie van hart- en vaatziekten in Nederland.

Auteur van:

 • In de problemen met hart en vaten. En nu?

Website Prof. dr. Yvo Smulders


Anke Spijker

Anke Spijker

werkt als diëtist in het Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Ze heeft veel ervaring op het gebied van nierziekten en werkt op de poli nierziekten en de dialyseafdeling. Het vertalen van dieetbeperking naar praktische voedingsadviezen afgestemd op ieders individuele situatie, is iedere keer een uitdaging. Anke is al sinds 1980 betrokken bij de diverse uitgaven van Eten met plezier. Haar enthousiasme voor koken en lekker eten wil ze graag overdragen op haar patiënten.

Auteur van:

 • Eten met plezier

Chris Veraart

Chris Veraart

(1944-2014) Was advocaat, gespecialiseerd in het ontmaskeren van valse zedenaangiften en hij schreef Valse zeden, een boek dat in 1997 verscheen en inmiddels is uitgegroeid tot een standaardwerk voor politie en justitie. Daarnaast verscheen in 2007 zijn eerste kinderboek Het geheim van Opa Toetoet, een autobiografie over zijn leven als MS-patiënt. Het boek werd op schitterende wijze geïllustreerd door Gerrie Hondius, zijn schoonzuster-zus. Later maakten zij ook samen Opa Toetoet raakt de kluts kwijt, over dementie.

 

Auteur van:

 • Het geheim van opa Toetoet
 • Opa Toetoet raakt de kluts kwijt

Website Chris Veraart


Olav Wagenaar

Olav Wagenaar

(1971) gezondheidszorg- en neuropsycholoog, heeft zich de afgelopen tien jaar in het Rotterdamse academisch ziekenhuis Erasmus MC gespecialiseerd in het mechanisme en de behandeling van oorsuizen (tinnitus) en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis). Hij begeleidde en adviseerde duizenden patiënten en ontwikkelde de patiëntencursus Controle over tinnitus. Nu geeft hij als freelance tinnitusconsulent behandeladvies en training aan hulpverleners in de gezondheidszorg. Hij heeft zijn werkterrein uitgebreid naar de psychogeriatrie/ouderenpsychiatrie en is momenteel werkzaam bij Parnassia in Den Haag waar hij zich sterk maakt voor de verbetering van zorg rondom de relatie tussen gehoor- en geheugenproblematiek.

Auteur van:

 • Eerste hulp bij oorsuizen

Froukje Wattel

Froukje Wattel

Froukje Wattel werkt als journalist en tekstschrijver voor kranten, boeken, tijdschriften en corporate magazines. Zo is ze onder andere betrokken geweest bij uitgaven als Ecomamamboek, Habbekrats, Pien’s Proefboek en Amsterdam voor gevorderden.

Auteur van:

 • Brainfood

Website Froukje Wattel


Paul Wisman

Paul Wisman

psychiater, heeft ruime ervaring met de behandeling van psychiatrische patiënten en was jaren actief in de voorlichting aan patiënten en hun familie. Heeft daarvoor o.a. meegewerkt aan televisieprogramma’s en boeken geschreven over onderwerpen als paniek, dwangmatig handelen, somberheid, angsten, fobieën en de manier waarop psychiatrische diagnoses gesteld worden.

Auteur van:

 • Doorgaan met depressie
 • Diagnose Psychiatrie

Dr. Lex Wunderink

Dr. Lex Wunderink

(1955) psychiater, A-opleider psychiatrie en hoofd van de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek en Opleidingen van GGZ Friesland, waar hij als psychiater werkt bij het Vroege Interventie Psychosen team. Tevens is hij verbonden aan het Rob Giel Onderzoekcentrum, UMC Groningen. Hij doet onderzoek naar preventie (vroegherkenning en interventies bij voorstadia) en zorginnovatie bij ernstige psychiatrische aandoeningen in alle stadia.

Auteur van:

 • Doorgaan met schizofrenie en andere psychoses

Dr. Pierre Zelissen

Dr. Pierre Zelissen

Pierre Zelissen is sedert 1986 werkzaam als internist-endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de laatste jaren als opleider en hoofd van de sectie endocrinologie.

Auteur van:

 • De hypofyse hapert: en nu?