Een melanoom, daar schrik ik van!

Een melanoom, daar schrik ik van!

Huidkanker, waaronder melanoom, komt steeds vaker voor in Nederland. Sterker nog, Nederland is wereldwijd een van de koplopers als het gaat om nieuwe gevallen. Dat is niet verwonderlijk, want Nederlanders zijn een reislustig volkje. We hebben nu eenmaal de middelen om de wereld over te trekken. Daardoor lopen we relatief meer UV-schade op dan de andere bewoners van Noordwest-Europa. Melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Het is potentieel dodelijk, zelfs als het maar een millimeter dik is. In deze infographicpocket vind je informatie over de behandelingsmogelijkheden voor melanoom, inclusief een overzicht van gespecialiseerde behandelcentra.


Mannen en testosteron

Mannen en testosteron

Naarmate mannen ouder worden daalt hun testosteronspiegel. Sommige mannen maken al eerder niet zoveel testosteron aan. Ook door behandeling van een ziekte kan het testosterongehalte dalen. Dat alles veroorzaakt onder andere vermoeidheid, gebrek aan energie en motivatie, depressieve gedachten, slaapstoornissen en erectieproblemen. Ook de zin in seks vermindert.

Door toediening van testosteron wordt het leven een stuk leuker. De levenslust keert terug; mannen worden weer initiatiefrijk en komen in beweging. • Met een infographic die uitlegt hoe het zit met testosteron • Met praktische informatie, tips en trucs om de klachten te verminderen • Met verhalen van mannen (en hun partners) die hun problemen de baas werden.

Mannen en testosteron is een compacte, overzichtelijke gids voor iedereen die te maken heeft met klachten vanwege een laag testosterongehalte.

 

 


Grote ontregelaar

Grote ontregelaar

De schildklier is een klein orgaan, maar hij regelt wel allerlei processen in je lichaam. Als je schildklier niet goed werkt, raakt er dus van alles ontregeld. Ruim een half miljoen Nederlanders weet hoe het voelt om een schildklier te hebben die te veel, te weinig of helemaal geen schildklierhormoon aanmaakt.

Velen vinden een manier om met behulp van medicijnen een min of meer normaal leven te leiden, anderen houden last van hun aandoening. Extreme moeheid en wisselende stemmingen kunnen niet alleen het leven van een patiënt, maar ook dat van partners en familieleden danig bemoeilijken. Wat kun je doen om te voorkomen dat het jaren duurt voordat je goed op medicijnen bent ingesteld, dat werken onmogelijk wordt, dat relaties onder druk komen te staan? Op die vragen geeft dit boek een antwoord.

 

 


De parkinsonpandemie, een recept voor actie

De parkinsonpandemie, een recept voor actie

De ziekte van Parkinson wordt een pandemie. Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen met parkinson verdubbeld tot meer dan 6 miljoen wereldwijd, en de verwachting is een verdere verdubbeling tegen 2040. Daarmee is het de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Dit komt gedeeltelijk door de vergrijzing, maar parkinson lijkt ook een door de mens veroorzaakte ziekte te zijn, met een rol voor de industrialisering en giftige stoffen zoals landbouwbestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen.

Het is daarom tijd voor actie. In De parkinsonpandemie ontvouwen vier topdeskundigen Dorsey, Sherer, Okun en de Nederlandse hoogleraar Neurologie Bas Bloem een ambitieus plan om een van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd aan te pakken.

Dit boek is daarom belangrijk voor iedereen die door deze ziekte is of kan worden geraakt – patiënten, gezinnen, zorgverleners, politici en activisten.

 

 


Eet smakelijke tulp

Eet smakelijke tulp

De tulp was een delicatesse in de Romeinse keuken en boette in aan imago tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar de tulp is terug, en hoe! Bij vooraanstaande restaurants heeft de tulp inmiddels een prominente plaats op de menukaart. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met de tulp als culinair fenomeen.

 

 

 

 


BRAVO

BRAVO

BRAVO (meer Bewegen, niet Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en Ontspanning) motiveert je iedere dag om fit en energiek te blijven. Het geeft per week tips en trucs om in beweging te blijven, je valkuilen te omzeilen en gezond te eten. Kortom om je het zelfvertrouwen te geven dat je nodig hebt om je gezonde leefstijl levenslang vol te houden. De tips en recepten zijn seizoensgebonden en je kunt bijhouden hoe goed je bezig bent. Je kunt geen complimenten genoeg krijgen, tenslotte!

 

 

 

 


Mentale kwetsbaarheid door parkinson

Mentale kwetsbaarheid door parkinson

Psycholoog Ad Nouws sprak de voorbije twintig jaar honderden mensen met de ziekte van Parkinson over hun ervaringen. Dat waren lange, diepgravende gesprekken, vaak ook met de partners. De weerslag van dit alles vind je in dit boek; het parkinsonverhaal is nu compleet. Voor iedereen een bron van inspiratie om zo goed mogelijk met de ziekte te leren omgaan.

 

 

 

 


Samen Beslissen

Samen Beslissen

Samen beslissen in de spreekkamer, wat betekent dat precies? Hoe komen artsen en patiënten eigenlijk tot een besluit? Wat vinden zorgverzekeraars van Samen Beslissen? Hoe staan patiënten er eigenlijk in? Welke invloed hebben big data? Wat kan Samen Beslissen faciliteren en hoe zijn de ervaringen daarmee? De antwoorden in dit boek geven stof tot nadenken en de interviews met (ex)patiënten en zorgverleners brengen het onderwerp Samen Beslissen tot nadenken.

 

 

 

 


200 jaar ziekte van Parkinson

200 jaar ziekte van Parkinson

In 1817 gaf James Parkinson een briljante beschrijving van de ziekte die later zijn naam zou dragen. An essay on the Shaking Palsy is nu voor het eerst vertaald. Neuroloog Jorrit Hoff voorziet de tekst van commentaar en breidt de bevindingen uit met de stand van zaken rondom diagnostiek en behandeling van de ziekte van Parkinson.

 

 

 

 


Het prostaatkankerlogboek

Het prostaatkankerlogboek

Er is heel veel informatie over prostaatkanker beschikbaar. Het prostaatkankerlogboek is echter een heel bijzonder boek. Het is geschreven vanuit het patiëntenperspectief en levert op die manier een grote bijdrage aan het zelfmanagement van de patiënt. Wie de diagnose prostaatkanker krijgt, heeft behoefte aan antwoorden op heel veel vragen. Hoe is de ziekte ontstaan? Wat zijn mijn vooruitzichten en hoe groot is de kans op genezing? Welke behandelmogelijkheden zijn er? Hoeveel invloed hebben de ziekte en de behandeling ervan op mijn dagelijks leven? Wat betekent het bijvoorbeeld voor mijn werk en mijn relatie?
Het prostaatkankerlogboek neemt u mee langs de ingewikkelde route van diagnostiek en behandeling en laat zien welke moeilijke keuzes u moet maken. De leidraad daarvoor is de herziene Nederlandse ‘Richtlijn Prostaatcarcinoom’ die van toepassing is voor iedereen die bij de behandeling van prostaatkanker betrokken is.
Aan de hand van het bijgevoegde Tabellenboekje kan de patiënt zijn behandeltraject in kaart brengen en heeft hij zijn persoonlijk dossier altijd bij de hand in het overleg met de specialisten. Op die manier heeft hij altijd zelf de regie.

 

 

 

 


Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen

Ad Nouws bundelde autobiografisch materiaal dat hij verzamelde in gesprekken met tientallen mensen die de ziekte van Parkinson in hun leven zagen opdoemen. In die zin is dit boek geschreven van ‘binnenuit’. Het boek ordent de terugkerende elementen in de verhalen van mensen met parkinson. Heel langzaam ontstaat een grondpatroon van veranderingen die de ziekte van Parkinson ‘vanbinnen’ teweegbrengt.

 

 

 

 


Zo praat ik

Zo praat ik

Dit boek geeft een kijkje in het leven van tien gezinnen met een jong kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hoe gaan zij om met de taalproblemen van het kind? Wie kunnen zij tegenkomen in het zorgtraject en voor welke keuzes komen zij te staan?

In dit boek vertellen ouders wat de taalstoornis van hun kind betekent in het dagelijks leven en over hun emoties daarbij. Ook professionals en wetenschappers op het gebied van TOS komen aan het woord. Hierdoor wordt inzicht gegeven in het traject van signalering, behandeling en onderwijs.

 

 

 

 


De geneeskracht van propolis

De geneeskracht van propolis

Propolis is een bijenproduct met een verrassende uitwerking op ontstekingen en infecties. Propolis is bovendien wondhelend en pijnstillend en het stimuleert het immuunsysteem. U leest alles over de achtergronden van propolis en het wetenschappelijk onderzoek dat ernaar gedaan is. De gebruiksadviezen bij de verschillende aandoeningen maken deze uitgave zowel voor voorschrijvers als gebruikers een praktische gids.

 

 

 

 


Mam, ik bel je zo terug

Mam, ik bel je zo terug

Nadine leeft zoals veel andere jonge meiden, dynamisch en bruisend. Op haar zeventiende krijgt ze vlinders in haar buik, ze wordt verliefd op Gerold. Hun relatie ontwikkelt zich, ze beleven mooie momenten samen. Maar er komen geleidelijk ook donkere wolken, de ideeën over wat een goede relatie is lopen steeds meer uiteen en na bijna drie jaar maakt Nadine het uit, zet er een dikke punt achter. Gerold accepteert dat niet en blijft contact zoeken. Ondanks dat Nadine steeds weer zegt dat niet te willen, weet hij haar toch nog één keer naar zijn huis te lokken. Dat blijkt een fatale afspraak, met talloze messteken maakt hij een eind aan haar leven. In dit boek vertelt Wanda, haar moeder, het levensverhaal van Nadine tot en met dat gruwelijke moment in december 2006. Dan volgen de reconstructie, de rechtszaak en de veroordeling.

November 2020 verscheen de 16e druk en hierin is de brief van de moordenaar opgenomen. Daarnaast de reactie van Wanda, Jacques en Jacqueline hoe zij na 10 jaar op de moord terug kijken.

 

 

 

 


Gezond eten rond chemotherapie

Gezond eten rond chemotherapie

Dit unieke kookboek (enig in zijn soort en bekroond tot ‘meest innovatieve kookboek van het jaar’) is bijzonder bruikbaar voor mensen die door kanker te maken krijgen met chemotherapie of bestralingen. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden. Met meer dan 100 recepten die speciaal ontwikkeld zijn om de vaak overgevoelige tong te strelen en te stimuleren.

 

 

 

 


Kookboek voor alle mannen

Kookboek voor alle mannen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De diagnose wordt momenteel wereldwijd jaarlijks bij bijna 700.000 mannen gesteld.  Er is intussen bewezen dat het eten van het juiste voedsel en het vermijden van slechte producten de gezondheid van de prostaat kan verbeteren. In dit boek leest u in gewone taal de laatste onderzoeksresultaten en wordt er een duidelijk verband aangetoond tussen eetgewoonten en prostaatkanker. In een uitgebreide inleiding wordt ingegaan op de schaal en risico’s van prostaatkanker. Er wordt bekeken hoe het eten van bepaalde producten het ontstaan en de uitzaaiing van de ziekte kan voorkomen. Waarom is wat u eet zo belangrijk? Hoe werken stoffen in voeding? En wat kunt u het beste eten om de prostaat te helpen beschermen? Daarna volgen er ruim honderd heerlijke en voedingsrijke recepten verdeeld in hoofdstukken zoals Ontbijt, Soep, Vlees, Vis, Salade, Vegetarisch, Bijgerechten en Desserts. De recepten zijn eenvoudig te maken, de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de gerechten zijn geschikt voor de dagelijkse maaltijd of voor een etentje. En de gerechten zijn ook nog eens ontzettend lekker en gezond!

 

 

 

 


ADHD: en nu?

ADHD: en nu?

Kranten en tijdschriften staan bol van verhalen over ADHD en ook op het schoolplein hoor je veel over drukke, snel afgeleide of agressieve kinderen. Alsof dat nog niet genoeg is, spuien veel ­‘ervaringsdeskundigen’ op internet hun mening over verkeerde ­behandelingen en het gevaar van medicijnen. Maar wanneer is een kind té druk? En moeten we het dan meteen ADHD noemen? Is het nu echt een modeziekte of kwam het vroeger ook vaak voor zonder dat de ouders of de leerkracht dit beseften? Komt het ook voor bij volwassenen of is ADHD een aandoening waar je ‘overheen groeit’? Dit boek legt uit dat ADHD een hersenstoornis is die vaak goed te behandelen is. Vroege behandeling kan veel problemen ­voor­komen. Juist daarom is het van groot belang de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Hoe dat in zijn werk gaat, en hoe je ­vervolgens kunt leren omgaan met ADHD komt tevens aan de orde.

 

 

 

 


Diabetes en nu?

Diabetes en nu?

Diabetes, ook wel bekend als ‘suikerziekte’, is een van de meest voorkomende aandoeningen. Door de jaren heen is veel over de ziekte bekend geworden. Mensen met diabetes worden, anders dan vroeger, veel meer betrokken bij de behandeling van hun aandoening, waardoor zij in veel gevallen kunnen leven en eten als ieder ander. Dit is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de moderne hulpmiddelen waarmee het resultaat van de behandeling (zelfstandig) gemeten kan worden. Juist bij diabetes is het belangrijk dat alle betrokkenen zich zo goed mogelijk informeren. Dit boek kan daar een belangrijke hulp bij zijn.

 

 

 

 


Eerste hulp bij oorsuizen

Eerste hulp bij oorsuizen

Oorsuizen (of ‘tinnitus’ wat  ‘gerinkel in het oor’ betekent) is het horen van geluiden zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is. Als er wel een externe bron is en iemand daar overgevoelig op reageert, noemen we dat hyperacusis. Het komt helaas veel voor: zo’n 10 tot 15 procent van de mensen heeft echt last van oorsuizen. Soms leidt dat tot ziekte met ernstige slaapproblemen, angst of zelfs depressies. De auteur beschrijft dit als het tinnitussyndroom, met desastreuze gevolgen in het dagelijks leven. Dit boek geeft antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is en door middel van veel praktische tips en ideeën wordt een handvat geboden om het oorsuizen te leren beheersen en in ernst terug te dringen.

 

 

 

 


Eierstokkanker en nu?

Eierstokkanker en nu?

Per jaar krijgen ongeveer 1200 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker of ovariumcarcinoom hebben. De meesten van hen zijn jonger dan zeventig jaar. De diagnose zet hun leven op zijn kop.
Na de diagnose belanden ze in een stortvloed van nadere onderzoeken en behandelingen. Eierstokkanker, en nu? beschrijft wat er allemaal op je pad komt en welke keuzemogelijkheden er zijn. Ook de verschillende behandelingen komen aan de orde, de bijwerkingen ervan, wat ze betekenen in je dagelijks leven en wat je eraan kunt doen. Al deze informatie helpt je het overzicht te bewaren en maakt dat je de regie houdt over je leven.

 

 

 

 


Manisch depressief en nu?

Manisch depressief en nu?

De meeste mensen hebben weleens een slechte bui of zijn af en toe wat overdreven vrolijk en actief. Schommelingen in de ­stemming zijn de normaalste zaak van de wereld; het dagelijks leven kent nu eenmaal zijn ‘ups’ en ‘downs’. Mensen die manisch-depressief zijn, hebben last van stemmings­schomme­lingen die op geen enkele manier te verklaren zijn uit de realiteit. Ze beleven de dagelijkse werkelijkheid als veel te somber – de depressieve fase – of juist als veel te mooi – de manische fase. In Nederland lijden zeker 200.000 mensen aan een manisch-depressieve stoornis. In dit boek wordt beschreven wat er precies wordt verstaan onder een manisch-depressieve stoornis, wat de verschijnselen zijn, de behandel­mogelijkheden en de gevolgen voor de patiënt en zijn ­omgeving.

 

 

 

 


Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Schildklierafwijkingen komen vaak voor, in Nederland lijden er ­waarschijnlijk meer dan een half miljoen mensen aan. Hoewel leeftijd bij sommige schildklieraandoeningen wel een rol speelt, komen schildklierafwijkingen op alle leeftijden voor, bij vrouwen viermaal zo vaak als bij mannen. Omdat schildklierafwijkingen in ­verschillende vormen voorkomen, bestaat er ook een grote ver­scheidenheid aan klachten, die bovendien niet altijd gemakkelijk worden herkend. Sommige van deze klachten zijn algemeen van aard en kunnen verward worden met andere aandoeningen, die zelfs ­psychisch van aard kunnen zijn. Dankzij de verbeterde laboratoriumdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek is de kennis over de schildklier in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Wat de werking en de functie van de schildklier zijn, wordt helder uiteengezet. Daarnaast komen diagnostiek, aandoeningen en therapie uitgebreid aan de orde.

 

 

 

 


Ook dementie doet pijn

Ook dementie doet pijn

In het digitale tijdperk verlangt het leven van alledag goed functionerende hersenen. Als hersenfuncties falen, heeft dat meteen gevolgen. Dat falen doet pijn. Maar waarom falen hersenfuncties? Wanneer is er sprake van ‘gewone veroudering’ en wanneer van ‘milde geheugenstoornissen’ of zelfs dementie? Paul Dautzenberg ontvangt al ruim twintig jaar patiënten met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer. Deze praktijkervaring gebruikt hij in dit boek om uit te leggen wat dementie is. Hij geeft eindeloos veel tips en handvatten om met dementie om te gaan naarmate het ernstiger wordt en het lijden toeneemt. Dat maakt Ook dementie doet pijn samen met de tientallen ervaringsverhalen een gids voor gezonde ouderen met geheugenklachten en voor de mantelzorgers van dementerenden.

 

 

 

 


Parkinson en nu?

Parkinson en nu?

Er valt heel veel te vertellen over de ziekte van Parkinson, zijn verschijningsvormen en de invloed die de ziekte heeft op het leven van alle betrokkenen. Zowel de patiënt als zijn omgeving vindt in Parkinson en nu? een schat aan betrouwbare informatie geschreven in begrijpelijke taal. Behalve over het ontstaan van de ziekte en het verloop ervan, vertelt het boek de verhalen van velen die kampen met ‘Parkinson’. Daardoor bevat het boek vele praktische tips die leven met de ziekte van Parkinson makkelijker maken.

 

 

 

 


Alles over borstkanker

Alles over borstkanker

Dit boek verscheen voor het eerst in 2007 en is intussen uitgegroeid tot de bijbel over borstkankerbehandeling. Deze zevende druk is compleet herzien door een team van 29 borstkankerspecialisten. Jaarlijks worden ruim 17.000 vrouwen en circa 150 mannen met de diagnose  borstkanker geconfronteerd. Het boek is geschreven door specialisten die iedere dag met borstkanker bezig zijn, geschreven voor vrouwen met borstkanker of een verhoogd risico daarop, voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie die hun kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuzes. Alle fasen van de ziekte worden beschreven, van diagnose tot palliatieve zorg. Ook vertelt het boek de (soms harde) waarheid over borstkanker, een ziekte die in veel gevallen te genezen is, maar nog steeds dagelijks slachtoffers maakt. De auteurs van Alles over borstkanker hebben maar één doel: informatie op juiste manier overbrengen die nodig is voor jou. Ze koesteren bovendien de wens dat
borstkanker steeds beter te behandelen is, zodat steeds minder patiënten eraan hoeven te overlijden.

De auteurs hebben zelf borstkanker gehad, dat maakt ze uniek!