Dr. Alexander C.J. van Akkooi  (1981, Bridgeport/VS)

Dr. Alexander C.J. van Akkooi  (1981, Bridgeport/VS)

heeft zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit. Hij is oncologisch chirurg en hoofd van de unit Huidkanker en Melanoom bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Ook is hij voorzitter van de EORTC (European Organization for Research and Treatment of Cancer) Melanoma Group.

 

Auteur van:

 • Een melanoom, daar schrik ik van!

Wanda Beemsterboer

Wanda Beemsterboer

groeit als enig kind op in Haarlem. Na de middelbare school gaat ze in de reiswereld werken en op Gran Canaria ontmoet ze haar grote liefde Jacques. Ze krijgen twee dochters, Jacqueline en Nadine. Wanda werkte ruim twintig jaar bij HDC Media in Alkmaar en besteedt nu al haar tijd aan de Nadine Foundation, in de hoop meer levensdrama’s als de moord op haar dochter Nadine te voorkomen.

 

Auteur van:

 • Mam, ik bel je zo terug

Prof. dr. Peter Paul van Benthem

Prof. dr. Peter Paul van Benthem

is KNO-arts, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar ziet en behandelt hij veel patiënten met de ziekte van Ménière. Daarnaast doet hij klinisch wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek bij duizeligheid en behandeling van duizelige patiënten (o.a. de ziekte van Ménière). Ook verzorgt hij na- en bijscholing over duizeligheid aan KNO-artsen, neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten en laboranten. Van Benthem is in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht gepromoveerd op experimenteel onderzoek naar de ontstaanswijze van de ziekte van Ménière.


Bianca De Bie

Bianca De Bie

is voorzitter van de Endometriose Stichting. Ze zet zich bovendien als projectleider van ‘VEEL betere kwaliteit van zorg’ samen met andere patiëntenorganisaties in om de verbeterpunten in kaart te brengen van de zorg van onder andere vrouwen met endometriose.

Auteur van:

 • Endometriose de baas!

Prof. dr. Bastiaan R. Bloem

Prof. dr. Bastiaan R. Bloem

is hoogleraar aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) en medisch directeur van ParkinsonNet (landelijk netwerk van paramedici). Hij is wereldwijd een veelgevraagd spreker op conferenties van zowel wetenschappers als patiënten.

Auteur van:

 • De parkinsonpandemie

Dr. Bert-Jan de Boer

Dr. Bert-Jan de Boer

werkte jarenlang als huisarts in Maarssen en was verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Nu is hij medisch directeur van zijn eigen kliniek voor mannenzorg (DBMGZ) in Bilthoven.

Auteur van:

 • Mannen en testosteron 

Dr. Wiebe Braam

Dr. Wiebe Braam

Tot 1995 was hij werkzaam als huisarts. In deze periode was hij een van de bekende Libelle-dokters en schreef hij 25 boeken over diverse medische onderwerpen. In 1978 verschenen de eerste in de serie ‘100 vragen over…’(de ‘Libelle Samen reeks’) via uitgeverij Spectrum. Tussen 1987 en 1989 verschenen ook enkele boeken bij La Rivière en Voorhoeve (zoals een boek over zijn onderzoek naar de beleving van een miskraam). In 1989 stapte hij over naar Inmerc (‘Spreekuur Thuis’).

In 1995 specialiseerde hij zich in de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking (= AVG). Toen is hij zich  gaan bezighouden met voorlichting over verschillende syndromen en over miskramen. In 2010 promoveerde hij op een onderzoek naar het verband tussen melatonine en slaap. Hij publiceert in wetenschappelijke tijdschriften  en doet onderzoek naar onder meer de oorzaak van autisme. Het resultaat van zijn voorlichtingsactiviteit is op http://home.planet.nl/~braam/syndmenu.html en http://home.planet.nl/~braam/miskraam.html terug te vinden.

Auteur van:

 • De geneeskracht van propolis

Prof. Dr. Tjasse Bruintjes

Prof. Dr. Tjasse Bruintjes

is bijzonder hoogleraar in de KNO-Heelkunde aan het LUMC en tevens als KNO-arts, verbonden aan het Apeldoorns Duizeligheidscentrum. Daar ziet en behandelt hij veel patiënten met de ziekte van Ménière. Daarnaast doet hij klinisch wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek bij duizeligheid en behandeling van duizelige patiënten (o.a. de ziekte van Ménière). Ook verzorgt hij na- en bijscholing over duizeligheid aan KNO-artsen, neurologen, huisartsen, fysiotherapeuten en laboranten. Bruintjes was voorzitter van de commissie die onlangs de Richtlijn ‘Duizeligheid bij Ouderen’ heeft opgesteld.


Paul Dautzenberg

Paul Dautzenberg

is klinisch geriater in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, hoofdonderzoeker bij tientallen onderzoeken naar medicamenteuze behandeling van dementie en voorzitter van de multidisciplinaire richtlijn delier.

Auteur van:

 • Ook dementie doet pijn

Dr. Jan Willem Elte

Dr. Jan Willem Elte

is internist-endocrinoloog en was werkzaam in het Sint-Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zijn interessegebieden zijn diabetes, de schildklier en (ernstige) obesitas. Hij treedt regelmatig op als spreker bij scholingsbijeenkomsten voor zowel patiënten als artsen. Verder is hij bestuurlijk actief binnen de NIV en de Europese Internisten Federatie.

Auteur van:

 • Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?
 • Diabetes en nu?

Michiel Hageman

Michiel Hageman

Michiel Hageman ontdekte de kracht van Samen Beslissen en het belang van keuzehulpen toen hij als arts-onderzoeker aan Harvard Medical School werkte. Dit resulteerde in zijn proefschrift en de oprichting van PATIENT+ in 2013.

Gedurende zijn opleiding tot orthopedisch specialist groeide zijn belangstelling voor innovatie en het ontwikkelen van producten die de kwaliteit van zorg ten goede komen. Met PATIENT+ richt hij zich nu fulltime op de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van keuzehulpen. PATIENT+ werd in 2017 beloond met de Doelmatigheidsprijs.


Paula Hijne

Paula Hijne

Na de diagnose ziekte van Ménière in 2006, heeft Paula Hijne een loopbaanswitch gemaakt. Vóór de Ménière was zij leerkracht basisonderwijs, tekstschrijver, acteur en regisseur.
Nu is zij professioneel luisteraar, coach/counselor, re-integratiebegeleider, patiëntcoach en manager. Zij heeft een eigen bedrijf in Zeewolde. Zij is expert in het begeleiden van mensen die met hun ziekte, handicap en/of gehoorbeperking beter willen functioneren.
Cliënten voelen zich door haar gehoord en gezien, komen in beweging en maken andere keuzes op weg naar een nieuw evenwicht in hun leven.


Dr. Rocco Hoekstra

Dr. Rocco Hoekstra

is psychiater bij Antes in Rotterdam. Hij is hoofd van de grote polikliniek voor bipolaire stoornissen. Hij is plaatsvervangend A-opleider en doet onderzoek naar de manisch-depressieve stoornis en de toepassing van eHealth in de psychiatrie.  In 2007 verscheen van zijn hand een proefschrift over een onderzoek naar de biologische oorzaken van stemmingsstoornissen.

Auteur van:

 • Manisch depressief en nu?

Jorrit Hoff

Jorrit Hoff

werkt als neuroloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht met als aandachtsgebied de ziekte van Parkinson. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden en werd opgeleid tot neuroloog in het LUMC. Voorafgaand aan en tijdens de opleiding onderzocht hij de mogelijkheden om met versnellingsmeters de ernst van verschijnselen van de ziekte van Parkinson te meten, wat resulteerde in zijn proefschrift ‘Ambulatory accelerometry in Parkinson’s disease’.
De laatste jaren richt Jorrit zijn aandacht vooral op patiëntenzorg, op de organisatie van de zorg en zorgverbetering voor mensen met de ziekte van Parkinson. Hij is voorzitter van de landelijke kwaliteitsregistratie ParkinsonInzicht en lid van de adviesraad van de ParkinsonVereniging. Hij ontving de MantelzorgAward 2016.

Auteur van:

 • 200 jaar ziekte van Parkinson

Johanna Huiberts

Johanna Huiberts

bloembollenboerin en keukenprinses ,mede-eigenaar van Huiberts Biologische Bloembollen, altijd al natuurliefhebber geweest. Creatief en buiten de-lijntjesdenker, natuurgeneeskundige, altijd vol ideeën, moeder van drie prachtige kinderen, gevoelsmens en getrouwd met John.

Auteur van:

 • Eet smakelijke tulp

Prof. dr. Teus van Laar

Prof. dr. Teus van Laar

is neuroloog en hoogleraar aan het UMC in Groningen. Hij is ook initiatiefnemer van Punt voor Parkinson, een zorgplatform in de drie noordelijke provincies. Daarin werken parkinsonverpleegkundigen en paramedici samen rondom patiënten met de ziekte van Parkinson.

Auteur van:

 • Parkinson en nu?

José van Mil

José van Mil

is opgegroeid tussen de potten en pannen in het restaurant van haar vader en volgde een opleiding aan de Cordon Bleu Cookery School in Londen. Momenteel werkt ze als culinair adviseur-schrijfster en voedingsstylist voor een aantal bekende voedselproducenten. Ze is medeauteur van het bekende basiskookboek Kookook en heeft onder andere geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Tijdens de bestraling en chemokuren van haar echtgenoot ontwikkelde zij de methode – gebaseerd op gerechtstructuren en temperaturen – voor dit boek, plus de bijbehorende ruim 100 gerechten.

Auteur van:

 • Gezond eten rond chemotherapie

Marc Nahuys

Marc Nahuys

is dermatoloog bij Bergman Clinics Huid&Vaten. Acne heeft zijn speciale aandacht omdat hij vindt dat deze aandoening en de gevolgen ervan voor de patiënten zwaar worden onderschat.


Prof. dr. Annemiek Nap

Prof. dr. Annemiek Nap

is als hoogleraar voortplantingsgeneeskunde verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen. ‘Het is een uitdaging om vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem te begeleiden bij de behandeling van hun klachten en bij hun eventuele kinderwens. Ik werk graag mee aan de verbetering van de kwaliteit van hun leven.’

Auteur van:

 • Endometriose de baas!

Ad Nouws

Ad Nouws

studeerde psychologie in Nijmegen en was medeoprichter van de Winklerkliniek in Wolfheze, centrum voor neuropsychiatrie. Daar behandelde hij bijna uitsluitend mensen met de ziekte van Parkinson. Van eind 2014 tot eind 2019 had hij een eigen praktijk voor mensen met parkinson.

Ad Nouws geeft regelmatig voordrachten en hij verzorgt onderwijs. Hij heeft veel gepubliceerd en maakte documentaires op het gebied van geheugen, geheugentraining, dementie, de ziekte van Parkinson en de aard en noodzaak van therapie aan mensen met hersenziekten.

Auteur van:

 • Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen
 • Mentale kwetsbaarheid door parkinson

Prof. dr. Robin Peeters

Prof. dr. Robin Peeters

is internist-endocrinoloog en hoofd van het Erasmus MC Academisch Centrum voor Schildklierziekten. Hij was betrokken bij het tot stand komen van internationale richtlijnen voor de behandeling van subklinische hypothyreoïdie, hypothyreoïdie en schildklieraandoeningen tijdens de zwangerschap. Hij ontving diverse internationale prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Harrington-de Visscher-prijs in 2013 en de Van Meter Award in 2016. Ook is hij voorzitter van de Federatie Nederlandse specialisten.

Auteur van:

 • Mijn schildklier werkt niet goed. En nu?

Prof. Margaret Rayman

Prof. Margaret Rayman

is hoogleraar voedingsgeneeskunde aan de universiteit van Surrey en leidt het hoog aangeschreven MSc Programme in Nutritional Medicine. Haar onderzoek richt zich op het belang van seleen voor de menselijke gezondheid, vooral met betrekking tot prostaatkanker. Ze heeft wereldwijd gepubliceerd, onder andere in Cancer Research over het verband tussen het risico op prostaatkanker en seleeneiwit-genotype.

Auteur van:

 • Het kookboek voor alle mannen

Rob Rodrigues Pereira

Rob Rodrigues Pereira

kinderarts sociale pediatrie, werkte ruim twintig jaar in het Maasstadziekenhuis (ex-Clara en ex-MCRZ) in Rotterdam, de laatste twintig jaar intensief op het gebied van ADHD en aanverwante aandoeningen. Hij werkte bijna dertig jaar in de Jeugd GGZ. Ook werkte hij jaren op de (jeugd)polikliniek van Bouman GGZ Verslavingszorg. Momenteel is hij voorzitter van het gecombineerde ADHD Netwerk, is bij TNO/Leiden nog altijd coördinator van het NSCK en werkt sinds mei 2012 bij de Bley Praktijken in Rotterdam.

Auteur van:

 • ADHD: en nu?

Bert Smid

Bert Smid

Nu met pensioen, maar was 33 jaar huisarts in Malden en combineerde dat jarenlang met de huisartsgeneeskundige zorg voor psychiatrische patiënten. In Malden was een van zijn aandachtspunten de zorg in de eerste lijn voor patiënten met kanker. In 2007 kreeg hij prostaatkanker en zag de tekortkomingen in de voorlichting aan patiënten. Sindsdien is hij binnen de Prostaatkankerstichting inhoudelijk betrokken bij het Prostaatkankerlogboek. Een boek dat alle facetten van (het leven met) prostaatkanker behandelt en waarvan hij bij de achtste druk de redactie voor zijn rekening nam.

Auteur van:

 • Prostaatkankerlogboek

Prof. dr. Eric Sijbrands

Prof. dr. Eric Sijbrands

is hoogleraar Interne geneeskunde bij het Rotterdamse Erasmus MC. Hij is hoofd van de divisie Farmacologie, vasculaire en metabole aandoeningen en hoofd van de Erasmus cardiovasculair-genetische afdeling.
Op dit moment begeleidt hij een onderzoeksgroep die zich onder andere bezighoudt met hyperlipidemie.


Prof. dr. Yvo Smulders

Prof. dr. Yvo Smulders

is internist in het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in hart- en vaatziekten en besteedt een groot deel van zijn tijd aan het voorspellen en voorkómen hiervan. Hij was jarenlang verantwoordelijk voor de opleiding van jonge internisten die zich eveneens wilden specialiseren op dit gebied. Tevens heeft hij meegewerkt aan de huisartsen- en specialistenrichtlijn voor de preventie van hart- en vaatziekten in Nederland.


Teun Teunis

Teun Teunis

Teun Teunis voltooide in 2013 zijn studie geneeskunde in Utrecht cum laude. Hierna maakte hij de overstap naar de Verenigde Staten voor zijn promotieonderzoek aan de Harvard Medical School en het Massachusetts General Hospital in Boston. Eind 2014 keerde hij terug naar Nederland. Daar begon hij met zijn vooropleiding chirurgie in het OLVG in Amsterdam.

Tegelijkertijd richtte hij met Michiel Hageman PATIENT+ op. Hij werkt als plastisch chirurg in opleiding aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.


Chris Veraart

Chris Veraart

(1944-2014) was advocaat, gespecialiseerd in het ontmaskeren van valse zedenaangiften en hij schreef Valse zeden, een boek dat in 1997 verscheen en inmiddels is uitgegroeid tot een standaardwerk voor politie en justitie. Daarnaast verscheen in 2007 zijn eerste kinderboek Het geheim van Opa Toetoet, een autobiografie over zijn leven als MS-patiënt. Het boek werd op schitterende wijze geïllustreerd door Gerrie Hondius, zijn schoonzuster-zus. Later maakten zij ook samen Opa Toetoet raakt de kluts kwijt, over dementie.


Olav Wagenaar

Olav Wagenaar

gezondheidszorg- en neuropsycholoog, heeft zich de afgelopen tien jaar in het Rotterdamse academisch ziekenhuis Erasmus MC gespecialiseerd in het mechanisme en de behandeling van oorsuizen (tinnitus) en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis). Hij begeleidde en adviseerde duizenden patiënten en ontwikkelde de patiëntencursus Controle over tinnitus. Nu geeft hij als freelance tinnitusconsulent behandeladvies en training aan hulpverleners in de gezondheidszorg. Hij heeft zijn werkterrein uitgebreid naar de psychogeriatrie/ouderenpsychiatrie en is momenteel werkzaam bij Parnassia in Den Haag waar hij zich sterk maakt voor de verbetering van zorg rondom de relatie tussen gehoor- en geheugenproblematiek.

Auteur van:

 • Eerste hulp bij oorsuizen

Frank van Wijck

Frank van Wijck

is fulltime actief in de wereld van de Nederlandse gezondheidszorg als journalist, publicist, (hoofd)redacteur, dagvoorzitter en blogger. Hij schrijft voor uiteenlopende vakbladen in de zorg over eerstelijnsgezondheidszorg, farmacie, oncologie, psychiatrie, neurologie, infectieziektebestrijding, verpleegkunde, wond, mond- en verpleeghuiszorg, medisch-specialistische zorg en zorgverzekeringen.

Auteur van:

 • Zorg 2031

Dr. Sofie Wilgenhof (1984, Halle/B)

Dr. Sofie Wilgenhof (1984, Halle/B)

heeft de Belgische nationaliteit. Zij is als medisch oncoloog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut[1]Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Daarvoor deed zij enkele jaren onderzoek aan de Vrij Universiteit Brussel.

Auteur van:

 • Een melanoom, daar schrik ik van!

Paul Wisman

Paul Wisman

psychiater, heeft ruime ervaring met de behandeling van psychiatrische patiënten en was jaren actief in de voorlichting aan patiënten en hun familie. Heeft daarvoor o.a. meegewerkt aan televisieprogramma’s en boeken geschreven over onderwerpen als paniek, dwangmatig handelen, somberheid, angsten, fobieën en de manier waarop psychiatrische diagnoses gesteld worden.


Dr. Lex Wunderink

Dr. Lex Wunderink

psychiater, was A-opleider psychiatrie en hoofd van de afdeling Wetenschappelijk Onderzoek en Opleidingen van GGZ Friesland, waar hij als psychiater werkte bij het Vroege Interventie Psychosen team. Tevens was hij verbonden aan het Rob Giel Onderzoekcentrum, UMC Groningen. Hij deed onderzoek naar preventie (vroegherkenning en interventies bij voorstadia) en zorginnovatie bij ernstige psychiatrische aandoeningen in alle stadia.


Dr. Pierre Zelissen

Dr. Pierre Zelissen

was werkzaam als internist-endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de laatste jaren als opleider en hoofd van de sectie endocrinologie.


Prof. dr. Lia van Zuylen

Prof. dr. Lia van Zuylen

is als hoogleraar in de klinisch palliatieve zorg verbonden aan het Amsterdam UMC.

Auteur van:

 • Eierstokkanker en nu?

Prof. dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Dr. Hester Oldenburg

Prof. dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Dr. Hester Oldenburg

Prof. dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters (rechts) en Dr. Hester Oldenburg zijn beiden oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Samen met hun team schreven zij Alles over borstkanker, inmiddels uitgegroeid tot een bijbel over borstkankerbehandeling. Beide auteurs hebben zelf borstkanker gehad, dat maakt ze uniek!